Zon in de winter

Het KNMI voorspelt nachtvorst, dus het lijkt nu toch echt winter te gaan worden. Tijd dus voor een winters gerecht, maar wel een met een beetje zon erin. Ik hou namelijk helemaal niet van winterweer (behalve in een schilderachtig stadje met sneeuw als ik op vakantie ben). Daarom heb ik een ovenschotel bedacht die het heel goed doet als comfort food, maar toch licht en fruitig is. En in de zomer is de vulling ook lekker met rijst of pasta.

Zoet-rokerige ovenschotel

Voor 2-3 personen

  • 1 gerookte kipfilet
  • 1-2 uien
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • geraspte schil van een kleine sinaasappel
  • 1 blik kikkererwten
  • een paar zongedroogde tomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • een scheut droge sherry
  • een flinke snuf saffraan
  • een paar takjes tijm (gerist)
  • 6 gedroogde abrikozen
  • een rode peper of een theelepel gemalen chipotle
  • een handje zwarte olijven
  • 500 gram aardappels
  • 2 laurierblaadjes
  • een paar plakken komijnekaas
  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook die met de laurierblaadjes net gaar. Giet af en laat een beetje afkoelen.
Snijd de kipfilet in blokjes, de uien in halve ringetjes en de zongedroogde tomaatjes, de paprika en de abrikozen in stukjes. Snijd de knoflook en eventueel de rode peper fijn. Halveer de olijven.
Week de saffraandraadjes in de sherry.
Fruit de uien met de knoflook. Voeg de paprika en peper toe en daarna de kip. Bak het paprikapoeder even mee en voeg dan de gepelde tomaten met sap toe. Duw de tomaten met een spatel stuk en roer dan de sinaasappelschil, gedroogde tomaten, abrikozen, tijm en olijven erdoor. Voeg de sherry met de saffraan toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Spoel de kikkererwten af en voeg ze toe.
Laat even pruttelen en giet de saus dan in een ovenschaal. Leg de aardappelschijfjes er dakpansgewijs op. Besprenkel met een klein beetje olijfolie en verdeel de plakken kaas erover.
(Mijn foto ziet er iets anders uit, want ik had nog geraspte kaas in huis en geen komijnekaas, dus ik heb de geraspte kaas gebruikt en wat losse komijnzaadjes.)
Bak de ovenschotel in 20 minuten goudgeel.

Eet smakelijk!

zoet-rokerige ovenschotel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *