volkorencitroenkoek met pruimen

Weer eens wat anders

Het eerste recept dat ik hier plaatste, was een ontbijtkoek. Die maak ik nog steeds regelmatig, maar ik wilde nu eens een keer wat anders en daarom heb ik het recept aangepast. De basis is nog hetzelfde, maar doordat ik de specerijen heb weggelaten, is het een heel andere koek geworden. Je maakt deze koek natuurlijk op dezelfde manier als de ontbijtkoek, maar voor de volledigheid beschrijf ik het hier nog een keer.

Volkorencitroenkoek met pruimen

  • 500 gram ruwe rietsuiker
  • 500 ml havermelk (rijstmelk kan ook)
  • 500 gram volkoren tarwemeel
  • 8 gram bakpoeder
  • 2-3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • een handje zonnebloempitten
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 100 gram gedroogde pruimen, in kleine stukjes
  • (vloeibare) margarine om de vorm in te vetten

Verwarm de oven voor op 160-170 graden. Vet een cakevorm van 30 cm in.

Verwarm de havermelk met de suiker tot alle suiker is opgelost. (Niet laten koken.)

Meng intussen het meel met het bakpoeder, de citroenschil en het lijnzaad. Voeg al mixend het melkmengsel toe en mix tot het beslag goed gemengd is. Het hoeft niet luchtig geklopt te worden, dus als het gemengd is, is het goed.
Spatel de zonnebloempitten en de pruimen door het beslag, giet het in de cakevorm en bak de koek in ca. 1 uur en 15 minuten gaar.

Laat de koek in de vorm afkoelen en verpak hem als hij helemaal afgekoeld is in een luchtdichte zak. Als de koek net uit de oven komt, is de korst vrij hard, dus je kunt hem het beste een dag verpakt laten liggen voor je hem aansnijdt.

volkorencitroenkoek met pruimen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *