Weer eens iets met noten ;-)

Ik weet het, er staan al een heleboel recepten met noten op mijn blog. Maar daar kan er best nog eentje bij, toch? Het is een nagerecht deze keer, heel makkelijk te maken en ook niet veel werk. Je moet het alleen een beetje plannen, want de hangop moet minstens een aantal uren uitlekken en de honing wordt ook lekkerder als je de smaken laat intrekken.

De vanillestokjes die ik in dit recept heb gebruikt, had ik over van de rozenbotteljam die ik laatst gemaakt heb. Daarvoor had ik alleen het merg nodig en ik had nog genoeg vanillesuiker, dus met de leeggeschraapte stokjes moest ik nog iets anders verzinnen. Als je geen leeggeschraapte vanillestokjes hebt, kun je natuurlijk ook een heel stokje gebruiken.

De hoeveelheden zijn niet zo precies, want als je toch bezig bent, kun je ook een grotere hoeveelheid honingnoten maken. De specerijen in dit recept zijn genoeg voor een jampot vol. Je kunt zelf kiezen of je er honing met noten of noten met honing van maakt.

Hangop met honingnoten

  • Volle yoghurt (een beker van 500 gram voor 2 personen)
  • Gemengde ongezouten,¬†ongeroosterde¬†noten (bijv. pistachenoten, pecannoten, amandelen en hazelnoten)
  • Een vanillestokje of meerdere leeggeschraapte stokjes
  • Een kaneelstokje
  • Een paar kardemompeulen, gehalveerd
  • Honing

Wil je dit ’s avonds eten, maak de hangop en het noten-honingmengsel dan ’s ochtends of de avond van tevoren. De honingnoten kun je ook langer van tevoren maken en in een afgesloten pot bewaren.

Voor de hangop:

Hang een zeef boven een grote kom en leg hierin een stuk vochtig gemaakt kaasdoek of een vochtige theedoek (zonder wasmiddelgeurtjes!). Giet de yoghurt op de doek, dek af en zet minstens een halve dag in de koelkast.

Voor de honingnoten:

Rooster de noten in een droge koekenpan en laat ze een beetje afkoelen.
Verwarm intussen de honing voorzichtig met de specerijen. Zorg dat het niet gaat koken.
Meng de honing en de noten en bewaar ze tot gebruik in een afgesloten pot.

Serveren:

Knijp het laatste vocht uit de hangop en schep met een ijslepel bollen hangop in een schaaltje. Verdeel de honing met de noten erover.

hangop met honingnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *