witbierbavarois

Weekendtoetje

Het is weer hoog tijd voor een nieuw recept. En het is weer een nagerecht. Gek eigenlijk, want meestal eet ik gewoon een beetje fruit na het eten. Maar toetjes zijn natuurlijk wel leuk om mee te experimenteren, dus als ik een keer een ‘echt’ toetje maak, wil ik er ook wel werk van maken. Vandaar dat de meeste toetjes die ik maak ook op mijn blog terecht komen. De versiering heb ik deze keer achterwege gelaten, maar als je het zo te kaal vindt, kun je het natuurlijk altijd een beetje aankleden, bijvoorbeeld met een paar sliertjes citroenschil.

Het was ook een tijdje geleden dat ik iets met bier had gemaakt, dus dat was ook wel weer eens tijd. Deze bavarois is gemaakt met Adriaan, het witbier van brouwerij Jopen. Je kunt natuurlijk ook een ander bier nemen en dat hoeft niet per se witbier te zijn. Een IPA werkt waarschijnlijk ook en ik denk dat zelfs een porter hier geschikt voor is. Laat dan wel de citroenschil weg.

Witbierbavarois

Voor 6-8 personen:

  • 1 flesje witbier
  • 4 blaadjes gelatine
  • 30 gram custardpoeder
  • 75 gram suiker
  • 5 eidooiers
  • 350 ml slagroom*
  • geraspte schil van 1 citroen
  • ijsblokjes om te koelen

Week de gelatineblaadjes een paar minuten in koud water.

Klop de eidooiers schuimig met de suiker. Meng de geraspte citroenschil erdoor.

Roer een papje van het custardpoeder met een scheut bier. Breng de rest van het bier aan de kook. Voeg zodra het kookt het custardpapje toe. Roer goed met een garde om klontjes te voorkomen en kook het mengsel even door. Knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in het hete biermengsel. Giet dit meteen over de eidooiers en spatel alles goed door elkaar tot een homogene massa. Zet de kom in een bak ijswater** en laat het mengsel al roerend afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur.

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en spatel die  door het biermengsel tot alles goed gemengd is. Verdeel de bavarois over eenpersoonsschaaltjes en laat die minimaal een uur opstijven in de koelkast.

* Voor een lactosevrije bavarois kun je ook opklopbare sojaroom nemen. Die is al gezoet, dus voeg dan wat minder suiker toe.
** Ik heb een ijsmachine met een uitneembare bak die je voor gebruik moet invriezen. Die staat bij mij standaard in de vriezer en die kun je hier ook heel goed voor gebruiken in plaats van een bak ijswater: gewoon de kom erop zetten en roeren tot de massa koud is.

witbierbavarois

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *