rozenbottels

Vers uit de natuur

Al jaren neem ik me voor om meer in het wild te plukken en te rapen, maar verder dan kastanjes was ik tot nu toe nog niet gekomen. Er groeit van alles wat je kunt gebruiken, maar je moet het wel op het juiste moment plukken en die planning wil bij mij nog wel eens misgaan, dus meestal zijn andere wildplukkers of vogels me al voor geweest. Maar dit jaar zagen we in de duinen heel veel rozenbottels en waren we er wel op tijd bij. Met als resultaat heerlijke rozenbotteljam.

rozenbotteljam

Rozenbottels bestaan voor het grootste deel uit pitten, dus je hebt er best veel nodig en het verwerken is wel even een klusje, maar de jam is erg lekker, dus ik vond het de moeite wel waard.

Rozenbotteljam met vanille

Voor 2 potjes van 250 ml:

  • 450 gram rozenbottels (gewogen zonder kroontjes)
  • 275 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel limoensap
  • merg van 1 vanillestokje

Steriliseer de potjes en de deksels en laat ze drogen.

Was de rozenbottels, verwijder de kroontjes en halveer de vruchten. De pitten kun je erin laten zitten; die zeef je er later uit. Doe de rozenbottels in een pan en schenk er water op tot ze net onder staan. Kook ze in 30 minuten zacht.

Stamp de rozenbottels eventueel eerst fijn met een pureestamper en zeef dan met een roerzeef de pitten eruit. Er zal wel wat vruchtvlees achterblijven, maar zeef in elk geval door tot de massa in de zeef en droog uitziet en er niet alleen sap maar ook pulp doorheen is gekomen. Dit is even een rotklusje, want door de pitten raakt de zeef makkelijk verstopt.

Meng de rozenbottelpulp met de geleisuiker, het limoensap en het vanillemerg en breng al roerend aan de kook. Laat de jam 5 minuten doorkoken en giet hem dan meteen in de potjes. Draai de deksels goed vast en laat de potjes op hun kop afkoelen.

rozenbotteljam

Het schijnt  dat rozenbottels lekkerder worden als de vorst eroverheen is geweest en dat je ze dus het beste in de winter kunt plukken, maar dan loop je wel het risico dat de struik al leeggegeten is, want ook vogels vinden rozenbottels lekker!

vogel eet rozenbottels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *