nasi campur

Vakantiesouvenir

Terwijl ik dit schrijf, waaien buiten halve bomen en straatmeubilair voorbij. Dan kun je aan herfsteten gaan denken, maar ik probeer juist de zomerstemming erin te houden door iets exotisch te koken. Een beetje uitgebreid, want het is ten slotte weekend. Dit gerecht was een van mijn favorieten toen we op vakantie waren op Bali (waar we overigens in de regentijd waren, dus ergens past dit weer er ook wel bij). Nasi campur (klinkt als: ‘tjampoer’, maar we zijn Conimex niet, dus we schrijven het gewoon op zijn Indonesisch :-)) is niet één gerecht; het betekent zoveel als ‘rijst met verschillende bijgerechten’. Het is dus overal anders, maar deze variant is gebaseerd op de nasi campur van een restaurantje in Ubud waar we een paar keer hebben gegeten.

Nasi campur

  • pandanrijst
  • gebakken uitjes
  • rempèjek (bijvoorbeeld van Go Tan)

Kook de rijst gaar. Schep steeds een portie voor één persoon in een kommetje, duw een beetje aan en stort in het midden van een bord. Bestrooi met gebakken uitjes. Schik de verschillende bijgerechten eromheen en serveer met de rempèjek.

Tempeh kecap

Voor 4 personen:

  • 400 gram tempeh
  • 4 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • ketjap manis
  • zonnebloem- of arachideolie

Snijd de tempeh in plakken van ongeveer anderhalve centimeter dik. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de plakken tempeh aan beide kanten bruin. Je hebt redelijk veel olie nodig, zodat de tempeh min of meer gefrituurd wordt. Laat de plakken tempeh op keukenpapier uitlekken.

Snijd de slajotjes, de knoflook en de rode peper fijn en wrijf er in de vijzel een pasta van.

Giet de meeste olie uit de pan, verhit het restant opnieuw en fruit hierin de pasta. Voeg de gebakken tempeh toe en schep om. Giet er een flinke scheut ketjap bij, roer alles door elkaar en bak nog een paar minuten op laag vuur.

Boontjes in kokossaus

Voor 4 personen:

  • 400 gram sperziebonen
  • 100 gram taugé
  • een blik kokosmelk
  • 2-3 eetlepels geraspte kokos
  • 1 stengel citroengras
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 2 sjalotjes
  • zout naar smaak
  • zonnebloem- of arachideolie

Kook of stoom de sperziebonen bijna gaar.

Snijd het citroengras, de knoflook, de rode peper, de gember en de sjalotjes heel fijn. Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de specerijen. Voeg de geraspte kokos en de taugé toe en bak die even mee. Voeg de sperziebonen toe en vervolgens de kokosmelk. (Misschien heb je niet het hele blik nodig.) Warm goed door en breng op smaak met zout.

Gewokte spinazie

Voor 4 personen

  • 400 gram spinazie
  • lekkere, niet te hete sambal
  • peper en zout
  • zonnebloem- of arachideolie

Verhit de olie in een wok. Voeg een flinke schep sambal toe en fruit die een minuutje. Voeg dan de spinazie toe. Roerbak tot de spinazie geslonken is en breng op smaak met peper en zout.

Andere bijgerechten

Nasi campur is overal anders, dus je kunt ook meer en/of andere bijgerechten kiezen. Om nog een paar (niet-veganistische) voorbeelden te geven:

  • geroerbakte paksoi met oestersaus
  • gekookte eieren in sambalsaus
  • spiegelei
  • saté met pindasaus
  • kroepoek
  • garnalen met knoflook en chili
  • gebakken tahoe (kan natuurlijk wel veganistisch)

nasi campur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *