aardappelpuree met worst

Vakantiefavoriet

Zoals ik al eerder heb geschreven, doe ik veel ideeën voor recepten op tijdens vakanties. Niet alleen op exotische bestemmingen, maar ook dichter bij huis. Een van mijn favoriete vakantielanden is het Verenigd Koninkrijk en hoewel sommige mensen nog steeds een beetje lacherig doen over de Britse keuken, kun je daar heel lekker eten. Ik vind veel traditionele pubgerechten lekker en van een daarvan, ‘bangers & mash’, heb ik mijn eigen variant gemaakt. In Britse pubs wordt dit geserveerd met meerdere kleine worstjes, maar ik heb in plaats daarvan één grotere worst per persoon genomen: de Butch & Dutch worst met venkel en tijm van Mister Kitchen.

Aardappelpuree met worst

Voor 2 personen

  • 2 braadworsten of meerdere kleine worstjes
  • 500 gram iets kruimige aardappels
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • vloeibare margarine
  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • een paar takjes verse tijm of een theelepel gedroogd
  • worcestershiresaus

Voor de worsten in uiensaus:

Verhit wat margarine (of olie) in een hapjespan en bak de worsten gaar. Haal ze uit de pan en houd ze warm.

Zet het vuur heel laag en bak in het braadvet de uien heel langzaam gaar. Dit duurt ongeveer een kwartier. Bestrooi met de suiker en bak nog een paar minuten om de uien te laten karameliseren. Voeg de bloem toe en bak die ook nog een paar minuten mee.
Voeg nu geleidelijk de bouillon toe. Roer goed en voeg steeds pas weer wat bouillon toe als de saus helemaal gemengd is.
Voeg als laatste de tijm en flink wat worcestershiresaus toe. Leg de worsten in de saus en laat die zachtjes nog een paar minuten doorkoken.

Voor de aardappelpuree:

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook die gaar in ruim water, giet af en laat goed uitdampen.
Stamp de aardappels met de mosterd, zout en peper en wat vloeibare margarine tot een puree. De puree die Britse pubs serveren is meestal heel fijn, maar ik vind zelf een grovere puree lekkerder.

Serveer de aardappelpuree met de worst en een flinke schep saus in een diep bord, met groenten naar keuze, bijvoorbeeld wortels, pastinaak en/of doperwten.

aardappelpuree met worst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *