wortelrolletjes

Snack, lunch of voorgerecht

Vandaag heb ik een recept dat je op verschillende momenten kunt gebruiken. Deze rolletjes zijn geschikt als voorgerecht of lunch, maar als je ze kleiner maakt, zijn ze ook heel lekker als borrelhapje. Ik maak ze ook wel eens als onderdeel van de maaltijd, bijvoorbeeld met soep of een salade erbij.

Knapperige wortelrolletjes

Voor 4 stuks:

  • 250 gram winterwortel
  • 1 bosuitje
  • 1 theelepel sambal
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel paneermeel
  • paar takjes munt en/of Thais basilicum
  • 4 vellen filodeeg (goed ontdooid)
  • zonnebloemolie
  • 2 theelepels sesamzaad
Voorbereiden:

Begin op tijd, want de vulling moet helemaal afgekoeld zijn als je de rolletjes gaat maken, anders wordt het deeg te slap en dan scheurt het (nog) makkelijker.

Rasp de wortel grof en snijd de bosui en knoflook fijn.

Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit de knoflook en bosui kort aan. Voeg de sambal, de komijn, de wortel en zout en peper toe en roer goed om. Bak met de deksel op de pan op zacht vuur tot de wortel gaar is.

Schep het wortelmengsel in een kom en meng de pindakaas er goed doorheen. Snijd de blaadjes van de munt en/of het basilicum fijn en schep ze samen met het paneermeel door het wortelmengsel. Laat het mengsel goed afkoelen.

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmat.

Spreid een velletje filodeeg uit op het werkblad (of op een snijplank) en dek de rest van het deeg tot gebruik af met een vochtige theedoek. (Als je dit niet doet, droogt het uit en breekt het heel snel. Werk dus in een keer door en laat het deeg niet te lang onafgedekt liggen.)

Bestrijk het deeg dun met olie. Vorm van een kwart van de wortelvulling een worstje dat iets korter is dan de deeglap en leg dat een paar centimeter van de rand van het deeg. Rol het deeg om het worstje en vouw daarbij de onder- en bovenrand van het deeg naar binnen, zodat de vulling helemaal ingepakt is. Plak de naad vast met een beetje olie en bestrijk de buitenkant van het rolletje ook met wat olie. Leg het op de bakplaat en bestrooi met sesamzaadjes. Maak zo nog drie rolletjes.

Bak de rolletjes in ongeveer 12 minuten knapperig en goudbruin.

Serveer eventueel met zoete chilisaus.

wortelrolletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *