mosterdsoep met bierbrood

Koken (en bakken) met bier

Het afgelopen weekend heb ik even niets gepost, maar ik heb natuurlijk wel gekookt en gebakken. Met bier deze keer. (Als ingrediënt, bedoel ik. Koken met een biertje erbij kan ook, maar daar hoef ik geen blogpost aan te wijden.) En als ik zeg ‘bier’, dan bedoel ik Nederlands speciaalbier, want aan pils doen we niet en voor bijzondere biersoorten hoef je echt niet naar het buitenland. Er lijkt de laatste tijd eindelijk meer aandacht te komen voor Nederlands speciaalbier, maar toch zijn er nog steeds mensen die bij ‘Nederlands bier’ alleen aan de grote pilsmerken denken. Daarom vandaag twee gerechten met écht Nederlands bier in de hoofdrol.

Bierbrood

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel gebakken uitjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 flesje blond bier (ik heb Jopen Hoppenbier gebruikt)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • olie of boter om in te vetten

Vet een cakeblik van 24 cm in en verwarm de oven voor op 180 graden.

Vijzel de gebakken uitjes en het bouillonblokje tot een grof poeder en schep dit met het bakpoeder, de tijm, het mosterd- en uienpoeder en wat versgemalen peper door de bloem. Voeg het bier en de olie toe en meng met de mixer met deeghaken tot een zacht deeg.
Druk het deeg uit in het cakeblik en bak het brood in 35 minuten gaar. Laat het op een rooster een beetje afkoelen voor je het snijdt, maar eet het wel warm.

Je kunt ook kleine broodjes maken van het deeg. Die zijn, afhankelijk van de grootte, in 15 tot 20 minuten gaar.

Mosterdsoep met bier

  • 40 gram boter of margarine
  • 40 gram bloem
  • 700 ml kippenbouillon
  • 1 flesje donker speciaalbier naar keuze, bijv. bock of porter  (ik heb Tevreden 2013 van Duits & Lauret gebruikt)
  • 1 flinke eetlepel gladde mosterd (mild)
  • 1 flinke eetlepel grove mosterd
  • een paar plakken cervelaat (vleeswaar)
  • eventueel wat tuinkers als garnering

Bak de cervelaat in een droge koekenpan knapperig en snijd hem in reepjes.

Meng het bier met de bouillon.
Smelt de boter, fruit de bloem een paar minuten en bak de gladde mosterd kort mee.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Roer elke keer goed door en voeg pas meer bouillon toe als het mengsel glad is.
Klop als je alle bouillon hebt toegevoegd de soep nog een keer goed door met een garde en klop de grove mosterd erdoor. Warm goed door en breng op smaak met versgemalen peper.

Roer de cervelaatreepjes door de soep en garneer eventueel met tuinkers.

mosterdsoep met bierbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *