kerstkoekjes als dessert

Kerstkoekjes als dessert

Bij een kerstdiner hoort natuurlijk een bijzonder dessert, maar vaak is een feestelijke taart, pudding of ijscoupe eigenlijk te zwaar na een uitgebreid diner. Toen we in Marokko op vakantie waren, zagen we in veel restaurants verse muntthee met koekjes als nagerecht. Dat is ook feestelijk, maar veel minder machtig dan een toetje met veel room. Daarom bedacht ik deze kerstversie van het Marokkaanse koekjesdessert.

Ik heb twee soorten koekjes gemaakt, maar je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. In plaats van verse muntthee serveer ik bij deze koekjes zwarte thee waarin ik een kaneelstokje, wat kruidnagels en een paar gekneusde kardemompeulen heb laten trekken.

Kruidige sinaasappelkransjes

Voor ca. 40 stuks

  • 120 gram boter of margarine
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 110 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 200 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 100 gram poedersuiker

Extra nodig: een sconesteker van 5 cm doorsnede en een metalen spuitmondje

Stap 1

Mix de boter met de suiker romig. Mix het ei erdoorheen. Voeg de bloem, het zout en het kruidnagelpoeder toe en rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel boven het deeg. (Bewaar de sinaasappel.)
Kneed met de mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
Vorm een plakke plak van het deeg en leg die een half uur in de koelkast om op te stijven.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Steek kransjes uit het deeg. Ik heb hiervoor een sconestekers met een doorsnede van 5 cm gebruikt. Het gat heb ik uitgestoken met de achterkant van een metalen spuitmondje.

Bak de kransjes in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

Stap 3

Pers de sinaasappel uit en roer 2 eetlepels van het sap met de poedersuiker tot een glad glazuur.

Doop de afgekoelde kerstkransjes met de bovenkant in het glazuur, laat uitlekken en leg ze op een rooster met bakpapier eronder om om te stijven.

kerstkransjes met sinaasappel

Walnotenmoppen

Voor ca. 15 stuks

  • 150 gram walnoten
  • 140 gram suiker + een paar eetlepels extra
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 3 eetlepels likeur (ik heb Licor 43 gebruikt)
  • 1 eidooier

Maal de noten met de 140 gram suiker en de vanillesuiker fijn. (Gebruik de pulsknop om te voorkomen dat de noten olie loslaten.) Voeg als laatste de likeur toe en meng goed tot het mengsel op losse spijs lijkt. Laat eventueel even in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kneed de eidooier goed door de walnotenspijs. Vorm bolletjes ter grootte van een walnoot van het mengsel, druk ze een beetje platĀ en rol ze door de suiker.

Bak de walnotenmoppen in 8 minuten gaar. Laat ze een paar minuten op de bakplaat liggen tot ze wat steviger zijn en laat ze daarna op een rooster verder afkoelen.

kerstkoekjes als dessert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *