nasi goreng

Hoezo kruidenmix?

Ik heb al vaker geschreven dat pakjes en zakjes nergens voor nodig zijn, maar sommige kruidenmixen zijn nog onnodiger dan andere. Zo kan ik me nog voorstellen dat je tacokruiden koopt omdat je niet weet hoe je die zelf moet maken (mocht je dat willen weten: zie hier), maar instant tomatensaus vind ik echt de onzinnigste uitvinding ooit. Als je in plaats van water voor de mix gewoon tomaten verwarmt, heb je eigenlijk al bijna tomatensaus. Wat ik ook niet helemaal begrijp, is kruidenmix voor nasi. Daar moet je een soort sausje van maken waar je warme gekookte rijst doorheen roert. Die je dan dus niet meer bakt. Terwijl ze met ‘nasi’ waarschijnlijk nasi goreng bedoelen en dat betekent toch echt ‘gebakken rijst’. (Voor wie het nog niet wist: ‘nasi’ betekent gewoon ‘rijst’, dus daar heb je al helemaal geen zakje voor nodig.) Wil je echte nasi goreng maken, dan moet je de rijst dus bakken. En die kruiden kun je dan gewoon weglaten!

Ik geef hier het recept voor 1 persoon, omdat het een heel handig recept is als je maar alleen bent. En het is nog snel ook. Je moet alleen de rijst wel van tevoren koken (of een restje gebruiken, natuurlijk), want om hem goed te kunnen bakken, moet hij helemaal afgekoeld zijn.

Nasi goreng

Voor 1 persoon

  •  50 gram pandanrijst
  • 1 ei
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 kleine ui of 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel sambal (bijv. sambal badjak, of sambal kemangi)
  • olie om te bakken
  • ketjap manis
  • ketjap asin
  • 50 gram diepvriesdoperwten, ontdooid
  • versgemalen peper

Een paar uur van tevoren:
Kook de rijst in ruim water gaar, giet hem af en laat hem afgedekt helemaal afkoelen.

Bereiden:
Snijd de wortel in heel kleine blokjes en snipper de ui of sjalotjes en de knoflook.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en sambal op niet te hoog vuur. Bak de wortel even mee en blus af met een klein scheutje ketjap manis.
Voeg de rijst toe en roer die goed los met een spatel. Roer om met een scheutje van allebei de ketjaps en voeg de doperwten toe.
Breek het ei boven de pan en roer het door de rijst. Blijf al roerend bakken tot het ei helemaal gaar is en breng op smaak met versgemalen peper.

nasi goreng

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *