Het kan nog net!

De zomer is helaas alweer bijna afgelopen, maar gelukkig schijnt de zon nog. En ik wil de zomerstemming zo lang mogelijk vasthouden, dus daarom gooi ik er gewoon nog een zomerreceptje tegenaan! Dit ijs is lekker als tussendoortje in de zon, maar als dessert kan het prima het hele jaar door. Het is tenslotte Italiaans ijs en toen ik midden in de winter in Rome was (en het vroor!) zag ik nog overal mensen met ijsjes op straat lopen. Dus weer of geen weer, maak dit ijs! Het is makkelijk te maken, maar begin er wel op tijd mee, want het mengsel moet goed afkoelen voordat je er ijs van kunt draaien.

Italiaans hazelnotenijs

Voor 2 à 3 personen:

  • 100 gram hazelnoten zonder vlies
  • 1 theelepel hazelnootolie
  • 330 gram melk
  • 90 gram vanillesuiker (zelfgemaakt natuurlijk!)
  • 1 eidooier
Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze in 10 minuten goudbruin. Heb je geroosterde hazelnoten gekocht, rooster ze dan toch 5 minuten om de smaak op te halen.
Laat de noten een beetje afkoelen en maal ze dan met de hazelnootolie tot een vloeibare pasta in het molentje van de staafmixer (of een keukenmachine). Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Meng intussen de melk met de suiker en de eidooier in een hoge, hittebestendige maatbeker. Verwarm dit mengsel al mixend met de staafmixer tot tegen de kook aan en draai meteen het vuur uit als de eerste belletjes verschijnen. (Je moet dus af en toe even stoppen met mixen, anders zie je de kookbelletjes niet.)

Meng de hazelnotenpasta door het melkmengsel. Roer goed en laat helemaal afkoelen. Zet het mengsel dan in de koelkast tot het helemaal koud is. Het beste kun je het een nacht afgedekt in de koelkast laten staan, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Afmaken

Dat spreekt eigenlijk voor zich: draai het mengsel in de ijsmachine tot een stevig ijs. In het begin ziet het er vaak wat klonterig uit, maar dat komt vanzelf goed als je de machine laat draaien.

Italiaans hazelnotenijs

Dit ijs is ook heel lekker als je in plaats van hazelnoten pistachenoten gebruikt. Neem in dat geval pistacheolie of als je die niet kunt vinden een neutrale plantaardige olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *