gekonfijte sinaasappelschillen

Her-her-hergebruik

Voedselverspilling is de laatste tijd terecht veel in het nieuws. Eten weggooien is natuurlijk zonde, maar ook als je groente en fruit wel gebruikt, verdwijnen er soms dingen in de vuilnisbak die nog prima gebruikt kunnen worden. Een van die dingen is iets waar onze vuilniszak elke week weer vol mee zit: sinaasappelschillen. We maken elke ochtend vers sinaasappelsap, dus er verdwijnen heel wat schillen bij het afval. Ik vrees dat het me niet gaat lukken om die allemaal te gebruiken, maar om in elk geval een deel te ‘redden’, besloot ik ze te konfijten. Daar zijn verschillende methoden voor, maar ik doe het zo:

Gekonfijte sinaasappelschillen

Was de sinaasappels goed en snijd de schil in reepjes. Laat een deel van het wit zitten, maar niet alles, want dan worden de schillen te bitter.
Zet de schilletjes met koud water op, breng ze aan de kook en laat ze 5 minuten zachtjes sudderen. Giet ze dan af en zet ze opnieuw op met schoon water. Gebruik zo veel water dat de schillen net onder staan. Breng ze weer aan de kook en laat ze een half uur zachtjes sudderen.
Giet de schilletjes weer af, maar vang het kookvocht op. Voeg voor elke 100 ml. kookvocht 100 gram suiker toe en verwarm tot alle suiker is opgelost. Doe de schilletjes in de siroop en laat ze weer een half uur zachtjes sudderen. Laat ze vervolgens in de siroop afkoelen.
Verwarm de oven voor op 50 graden. Spreid de sinaasappelschillen uit op een rooster en zet dat op een bakplaat met bakpapier een half uur in de oven om de schillen te laten drogen.
Wentel de schillen door wat suiker en laat ze nog een uurtje drogen.

Alles bij elkaar kost het dus behoorlijk wat tijd, maar de schilletjes blijven in een schone, afgesloten pot lang goed en je kunt ze ook invriezen, dus het is de moeite waard om een flinke hoeveelheid te maken.

Gekonfijte sinaasappelschilletjes zijn lekker om zo te eten en nog lekkerder als je ze in gesmolten (extra) pure chocolade doopt.

gekonfijte sinaasappelschilletjes met chocolade

Ik gebruik ze ook fijngesneden in mijn zelfgebakken mueslibrood.

Door ze te konfijten worden de schilletjes van de afvalbak gered, maar er blijft dan wel weer een pannetje suikersiroop met sinaasappelsmaak over. Dat is natuurlijk óók zonde om weg te gooien… Niet doen dus! De siroop kun je prima bewaren in de koelkast en hij is erg lekker door bijvoorbeeld yoghurt of havermoutpap.

Of maak er met cacaopoeder en (soja/rijst)melk extra lekkere warme chocolademelk van!

warme chocolademelk met sinaasappelsiroop

Omdat ik nogal veel had, bedacht ik er nog een toepassing mee:

Walnoten-sinaasappelspread

Maal de sinaasappelsiroop met hetzelfde gewicht aan walnoten in een paar minuten tot een min of meer gladde pasta. Lekker op een cracker of geroosterde boterham!

walnotenspread

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *