Vegetarische yassa

Groenten uit Afrika

Het is weer even geleden dat ik wat gepost heb. Ik had het druk met mijn werk en met een paar reisjes (naar Oslo en Praag), maar nu heb ik eindelijk weer even tijd. Nu het inmiddels weer voorjaar is, wordt het hopelijk ook wat makkelijker om mijn eten te fotograferen, want in de winter is het rond etenstijd al donker en dat betekent dat ik niet alleen mijn camera klaar moet zetten, maar ook lampen. En dat is soms een beetje te veel gedoe. Hoe dan ook, ik ben er weer!

Het volgende recept is mijn variant van een van de populairste gerechten in Gambia, waar ik in januari was. Het wordt meestal gemaakt met kip of vis, maar in sommige restaurants is het ook vegetarisch te bestellen. Meestal betekent dat dat er alleen groenten in zitten, maar om er een volwaardige maaltijd van te maken, heb ik seitan toegevoegd.

Vegetarische yassa

voor 2 personen:

  • sap van 2 citroenen
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 grote uien
  • 2 eetlepels gladde mosterd
  • cayennepeper of verse rode peper naar smaak (afhankelijk van hoe scherp de mosterd is)
  • 100 gram seitan, grof gesneden
  • 1 eetl ongeraffineerde palmolie of andere plantaardige olie *
  • 2 wortels
  • 150 gram witte kool
  • handje erwten (diepvries)
  • 2 maggiblokjes **

* Ongeraffineerde palmolie geeft veel extra smaak, maar is nogal moeilijk verkrijgbaar. Als je er niet aan kunt komen, kun je ook andere olie of kokosvet gebruiken.

** Maggiblokjes worden heel veel gebruikt in Gambia. Ze zijn in principe plantaardig, maar volgens de verpakking kunnen ze mogelijk sporen van melk en ei bevatten. Heb je hier problemen mee, neem dan andere bouillonblokjes of gistextract.

Bereiding:

Roer het citroensap, de azijn en de mosterd door elkaar. Snijd de ui in dunne halve ringen en snijd de knoflook en eventueel de rode peper fijn. Schep dit samen met de seitan om met het citroensapmengsel en laat marineren terwijl je de rest van de groenten snijdt.

Snijd de wortel in dunne reepjes en schaaf of snijd de kool fijn. Laat de erwten ontdooien.

Verhit de olie in een wok. Bak de wortelreepjes een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Haal met een schuimspaan of tang de uien en seitan uit de marinade en voeg toe aan de pan. Bak een paar minuten. Bak de kool ook even mee en blus dan af met de marinade. Voeg 250 ml water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng aan de kook. Voeg de erwten toe en laat het geheel sudderen tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer met (zilvervlies)rijst of couscous.

Vegetarische yassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *