Griekse klassieker

Er staan natuurlijk al een heleboel recepten voor moussaka online, maar ik vind dat er best nog eentje bij kan. Al is het maar omdat zelfs degenen die het stiekem (of niet zo stiekem) altijd uit een pakje maakten nu zelf aan de slag moeten, want Knorr heeft zijn assortiment gewijzigd en naast de onbegrijpelijke “Zweedse gehåkt bullår” (wie verzint er zoiets?!) ook de moussaka afgeschaft. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk te maken.

Moussaka

Voor 2-3 personen

  •  1 grote aubergine, in plakken
  • 200 gram voorgekookte aardappelschijfjes (mag best uit een zakje)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 tomaten, gesneden
  • 200 gram tofugehakt (of rundergehakt)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel suiker
  • 1 grote theelepel kaneel
  • 1 grote theelepel oregano (gedroogd)
  • 3 eetlepels rode wijn
  • 250 ml ongezoete sojamelk (of halfvolle melk)
  • 25 gram margarine
  • 25 gram bloem
  • een paar handjes geraspte kaas**
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • peper en zout
  • olijfolie om te bakken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestrijk de plakken aubergine heel licht met wat olijfolie en bak ze in de grillpan gaar.

 Voor de tomatensaus:
Fruit de ui en de knoflook in een beetje olie. Bak de verse tomaten, kaneel en oregano even mee. Voeg de gepelde tomaten met het sap toe en duw ze met de spatel in stukken. Voeg het tofugehakt, de wijn, de suiker en peper en zout naar smaak toe en laat even pruttelen.

Voor de bechamelsaus:
Smelt intussen de margarine in een steelpannetje en bak de bloem een paar minuten. Voeg beetje bij beetje de sojamelk toe en roer steeds tussendoor helemaal glad. Voeg eventueel nog wat water toe als de saus te dik is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarom de aardappelschijfjes en verdeel hier weer wat tomatensaus over. Beleg deze met de aubergineplakken en verdeel de laatste tomatensaus erover. Schenk de bechamelsaus over het gerecht en bestrooi met de geraspte kaas.

Bak de moussaka in 20 minuten goudbruin en gaar.

** Als je de geraspte kaas weglaat, is de moussaka veganistisch.

moussaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *