ontbijtkoek

Goede start?

Al een paar jaar bak ik elke week een ontbijtkoek, die ik heb gebaseerd op de ontbijtkoekrepen die je voorverpakt kunt kopen. Die zijn namelijk hartstikke handig en vaak ook best lekker, maar ze blijken vol te zitten met ‘nepvezels’ en andere onduidelijke ingrediënten. Deze zelfgebakken koek is stevig genoeg om een dag in een rugzak te overleven, maar er zitten geen vreemde ingrediënten in.

IMG_8862

Ontbijtkoek

  • 500 gram ruwe rietsuiker
  • 500 ml havermelk (rijstmelk kan ook)
  • 350 gram volkoren tarwemeel
  • 150 gram volkoren roggemeel
  • 8 gram bakpoeder
  • 2-3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 opgehoopte theelepel kaneel
  • 2 opgehoopte theelepels koekkruiden*
  • 1 opgehoopte theelepel gemalen kardemom**
  • een handje pompoenpitten
  • een handje zonnebloempitten

Verwarm de oven voor op 160-170 graden. Vet een cakevorm van 30 cm in.
Verwarm de havermelk met de suiker tot alle suiker is opgelost. (Niet laten koken.)
Meng intussen de meelsoorten met het bakpoeder, het lijnzaad en de specerijen. Voeg al mixend het melkmengsel toe en mix tot het beslag goed gemengd is. Het hoeft niet luchtig geklopt te worden, dus als het gemengd is, is het goed.
Spatel de pitten door het beslag, giet het in de cakevorm en bak de koek in ca. 1 uur en 15 minuten gaar.
Laat de koek in de vorm afkoelen en verpak hem als hij helemaal afgekoeld is in een luchtdichte zak. Als de koek net uit de oven komt, is de korst vrij hard, dus je kunt hem het beste een dag verpakt laten liggen voor je hem aansnijdt.

* Ik vind de koekkruiden van Dille & Kamille erg lekker.
** Soms neem ik anijspoeder in plaats van kardemom. Ook erg lekker!

De ontbijtkoek is in een afgesloten zak of trommel zeker meer dan een week te bewaren.

2 gedachten over “Goede start?

  1. Wow superlekker! Hij stond al een tijdje op mijn lijstje om hem een keer te proberen maar omdat ik sommige ingredienten hier niet kon krijgen duurde het even…. maar gister was het dan zover. Heb wel gewone melk gebruikt ipv havermelk, maar hij is echt heel erg lekker! Met harde/krokante korst ook al! Dank voor het recept en je lekkere blog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *