fruitsalade

Fris en fruitig

Ben je nog op zoek naar een lekker zomers nagerecht voor dit weekend, of gewoon iets lekkers tussendoor? Wat dacht je van een fruitsalade? Dit recept maak ik al jaren regelmatig en het gaan nooit vervelen. Ik heb het ooit gezien in een televisieprogramma van Jamie Oliver, maar ik heb het toen niet meteen opgeschreven en ik heb het later ook niet meer kunnen vinden, dus waarschijnlijk is het niet meer helemaal origineel. Maar lekker is het wel en daar gaat het om, toch?

Ik heb deze keer aardbeien, ananas en bramen gebruiken, maar natuurlijk kan het ook met ander fruit.

Fruitsalade met vanille en sereh

  • 800-1000 gram fruit (ik heb 500 gram aardbeien, 150 gram bramen en 250 gram ananas gebruikt)
  • 130 gram suiker
  • 1 groot vanillestokje (niet zo’n miniding uit de supermarkt!)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 perssinaasappel
  • 2 limoenen
Voorbereiding:

Maak de siroop een paar uur van tevoren, want die moet afgekoeld zijn voor je hem bij het fruit doet.

Snijd de serehstengel in de lengte doormidden en kneus hem een beetje. Snijd het vanillestokje ook in de lengte door en schraap het merg eruit.
Doe de suiker, de sereh en het vanillestokje met het vanillemerg in een steelpannetje en voeg 125 ml water toe. Breng dit al roerend aan de kook. Laat het heel even zachtjes koken tot alle suiker goed is opgelost en laat de siroop dan helemaal afkoelen met de vanille en sereh erin.

Bereiding:

Maak het fruit schoon en snijd het eventueel in stukken (niet te klein). Pers de sinaasappel en de limoenen uit en roer het sap door het fruit.
Verwijder de vanille en sereh uit de siroop en roer de siroop door het fruit.

Zet de fruitsalade bij voorkeur nog een uur afgedekt in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

fruitsalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *