Feestelijke pasteitjes

We zitten midden in de kerstperiode, dus een feestelijk recept leek me wel op zijn plaats. Het is misschien een beetje laat voor een kerstrecept (het lijkt soms of iedereen in oktober al bezig is met plannen, dus een paar dagen voor de kerst heeft iedereen vast zijn menu al klaar), maar gelukkig zijn deze pasteitjes snel en makkelijk genoeg om op een andere dag te maken. Het recept is voor twee personen, maar er passen er een heleboel in een gemiddelde oven, dus je kunt dit ook makkelijk voor meer personen maken.

Kip-preipasteitjes

voor 2 personen

  •  1 kipfilet, in kleine blokjes
  • 2 dunne preitjes, in ringen
  • 1/2 bakje kastanjechampignons, in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 eetlepel gehakte walnoten
  • handje diepvrieserwtjes, ontdooid
  • scheutje worcestershiresaus
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 15 gram margarine (of boter)
  • 15 gram bloem
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 laurierblad
  • snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel milde mosterd
  • olie om in te bakken

Extra nodig: 2 cocottes of kleine ovenschaaltjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwarm de bouillon met het laurierblad en laat op laag vuur even trekken.

Bestrooi de kipstukjes met een beetje peper en zout en  roerbak ze in een scheutje olie snel gaar. Bak achtereenvolgens de bleekselderij, de champignons, de prei en de erwtjes mee.

Smelt intussen de margarine in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak die een paar minuten. Blijf goed roeren. Voeg de bouillon in delen toe en roer steeds goed tot alles is opgenomen voor je weer wat toevoegt. Roer als laatste de mosterd en nootmuskaat erdoor.

Schep zo nodig  het overtollige vocht van het kip-groentemengsel af. Roer de saus door het mengsel. Roer ook de walnoten erdoor en breng op smaak met worcestershiresaus.

Verdeel de vulling over twee cocottes en dek af met een plakje bladerdeeg. Stop de randjes in.

Bak de pasteitjes in 25 minuten goudbruin.

kip-preipasteitje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *