kulfi

Exotisch ijs van oud-Hol- eh, Friese melk

Eigenlijk hou ik niet van melk en ik gebruik het dus ook zelden, maar vreemd genoeg vind ik gecondenseerde melk wel lekker. Terwijl die toch nog meer naar melk zou moeten smaken dan gewone melk.

Mijn favoriete recept met gecondenseerde melk is kulfi, Indiaas ijs. Waarschuwing voor puristen: mijn kulfi is niet precies hetzelfde als de kulfi die je in India of bij Indiase restaurants in Nederland kunt bestellen. Die is vrij stevig en wordt vaak in plakken of blokjes gesneden opgediend. Dat kan met mijn kulfi niet, want die is een beetje ‘taai’. Maar ook veel zachter, want er zitten geen grote ijskristallen in. En daarom – sorry, Indiase koks – vind ik de mijne stiekem lekkerder.

Het is wel belangrijk dat je omkeerbare vormpjes gebruikt, want tijdens het invriezen drijven de stukjes noot naar boven. In een gewoon bakje wordt dat een harde laag waar je doorheen moet bikken om bij het ijs te komen, maar als je de kulfi’s omgekeerd op een bordje stort, vormen de nootjes juist een bodem.

Kulfi

Voor 4 personen

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
  • 40 gram suiker
  • 4 groene kardemompeulen
  • 100 gram gepelde pistachenoten
  • 1 zakje santencrème (Go Tan, 50 gram)
  • 1-2 eetlepels kokosrasp
  • kokosolie om in te vetten

Verder nodig: 4 puddingvormpjes met dekseltjes boven en onder

benodigdheden voor kulfi

Voorbereiden:

Maal de pistachenootjes fijn in de keukenmachine. Pas op dat je niet te lang maalt, want dan laten de nootjes olie los en ontstaat er een soort pasta.
Snijd de kardemompeulen open, haal de zaadjes eruit en maak die fijn met de vijzel.
Verwarm de gecondenseerde melk met de suiker, pistachenoten en kardemomzaadjes al roerend en laat op laag vuur ongeveer 10 minuten trekken.
Verwarm intussen in een ander pannetje de santencrème met 200 ml water en roer tot de crème is opgelost.
Roer de pistachemelk en de kokosmelk door elkaar en laat afkoelen.

Rooster de kokosrasp in een droge pan lichtbruin.
Verwarm de kokosolie om hem vloeibaar te maken en vet de vormpjes ermee in. Schep vervolgens in elk vormpje wat kokosrasp en schud tot de wanden van het vormpje bedekt zijn met een laagje kokos. Schud eventueel de rest van de kokos uit de vormpjes.

Roer het afgekoelde melkmengsel nog een keer goed door en verdeel het over de vormpjes. Zet die minstens een halve dag in de vriezer.

Serveren:

Haal de vormpjes uit de vriezer, dompel ze heel even in warm water en stort de kulfi op een bordje. Dit gaat het makkelijkste als je het bovenste dekseltje verwijdert en de kulfi voorzichtig uit het vormpje duwt met een theelepeltje.

Garneer eventueel met een paar pistachenootjes of maak het extra feestelijk met een paar plakjes verse mango.

kulfi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *