kürtös bakken

Eten in Roemenië

Ik ben net terug van een vakantie in Roemenië, om precies te zijn in Transsylvanië. Ik heb het erg naar mijn zin gehad, maar het zit er helaas weer op. Gelukkig kwamen we met mooi weer terug in Nederland, zodat we de vakantiestemming nog even vast konden houden. Ik heb in Roemenië veel lekkere dingen geproefd en ik wil zeker nog wat dingen namaken, maar voorlopig gaan we eerst maar even heel gezond eten! Daarom begin ik vandaag met een fotoverslagje van wat we zoal hebben gegeten in Roemenië.

Roemeens eten draait (in elk geval in de restaurants) vaak om vlees, maar op onze eerste avond in Cluj-Napoca ontdekten we meteen een vegetarisch restaurant, Samsara Foodhouse. Daar waren vooral de toetjes bijzonder, zoals deze veganistische rauwe limoentaart.

rauwe veganistische limoentaart

Lekker, verantwoord en in elk geval in theorie gezond, maar niet echt representatief voor de Roemeense keuken. De volgende gerechten zijn dat wel. (Excuses voor de matige fotokwaliteit. De meeste foto’s zijn gemaakt met mijn telefoon bij niet al te beste lichtomstandigheden.)

Roemeens eten 4 Roemeens eten 3 Roemeens eten 2 Roemeens eten 1

Inderdaad, veel worst!

Sarmale cu mamaliguta
Sarmale cu mamaliguta, oftewel met gehakt gevulde koolrolletjes met polenta

Verder zijn er in Roemenië heel veel bakkerijen, sommige met brood en allerlei soorten zoete en hartige broodjes en strudels en ook veel gespecialiseerde zaakjes met een of twee soorten broodjes met veel verschillende vullingen. Zo koop je covrigi (al dan niet gevulde broodkransen) bij de covrigărie en gogoşi (een soort grote donuts met allerlei vullingen) bij een gogoserie. Die dan vaak ook wel weer covrigi verkoopt…

covrig

gogoaşa gogoaşa

En dan was er nog een Hongaarse specialiteit die we overal tegenkwamen: kürtös kalács. Dat zijn zoete kokervormige koeken die boven houtskool worden gebakken. Je ziet ze veel op markten en festivals en daar zijn er in de zomer heel veel van!

kürtös-kraam

kürtös kalács     kürtös kalács

Zo, en nu eerst eens een tijdje vegetarisch eten met veel groenten en volkorenbrood. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *